Ny støtteforening under Ølst Borgerforening skal fordele midlerne fra USTC, der er ejet af Torben Østergaard-Nielsen.

I januar 2024 annoncerede USTC-koncernen, at de ville etablere en klimafond på 100 millioner kroner. Heraf skulle de 50 millioner kroner kunne gå til borgerne i Ølst.

Dette løfte bliver nu til virkelighed. De berørte naboer og områder omkring Ølst, som har lidt under jordskreddet ved Nordic Waste, vil modtage økonomisk støtte.

Bag USTC-koncernen står milliardæren Torben Østergaard-Nielsen og hans døtre Nina Østergaard Borris og Mia Østergaard Rechnitzer, der fik en uheldig rolle, da jordmasserne væltede ned af bakken ved Ølst og skabte en af Danmarks største klimakatastrofer.

De havde nemlig købt sig ind i Nordic Waste et par år tidligere og fik gevaldige hug i offentligheden for ikke at ville tage ansvar. Det var især statsminister Mette Frederiksen og andre ledende socialdemokrater i regeringstoppen, der sammen med Randers Kommune fik sat fokus på milliardæren fra Middelfart.

19. januar meddelte USTC, at de som hovedejer ville sende Nordic Waste i skifteretten, dengang lovede Torben Østergaard-Nielsen samtidig at oprette en såkaldt klimafond med en startkapital på 100 mio. kr.

Heraf skulle de 50 mio. kr. som noget af det første tilfalde naboer og lodsejere omkring Ølst, hed det i en pressemeddelelse fra USTC.

USTC og Ølst Borgerforening har samarbejdet om at finde den bedste model for donationen. Resultatet er en nyoprettet støtteforening under Ølst Borgerforening, som skal beslutte, hvordan midlerne skal fordeles til gavn for borgerne.

Det oplyser USTC-koncernen i en pressemeddelelse.

»Den nye støtteforening kommer til at have en stor betydning for os som borgere i Ølst og for vores familier både nu på kort sigt og i årene fremover,« udtaler Jan Kristian Jensen, formand for borgerforeningen.

Donationen fra USTC sker på baggrund af en åben og tillidsfuld dialog mellem USTC og Ølst Borgerforening.

»Vi er enige om, at det i sidste ende er borgerne, der bedst ved, hvordan denne frivillige donation gør størst gavn for byens fremtid,« siger Nina Østergaard Borris, CEO og medejer af USTC. USTC vil også tilbyde juridisk og økonomisk rådgivning til støtteforeningen, hvis der opstår behov.

Borgerne i Ølst vil have indflydelse på, hvordan de 50 millioner kroner skal bruges. Jan Kristian Jensen ser frem til at støtte både klemte husejere og almennyttige formål som et forsamlingshus, legeplads eller fællesarealer.

»Det er vigtigt at understrege, at det er os, som borgere i Ølst og medlemmer af foreningen, der definerer, hvordan støtten skal bruges,« siger han.

En stiftende generalforsamling for støtteforeningen vil snart blive indkaldt, og derfra vil bestyrelsen forberede arbejdet med at frigive midlerne. Arbejdet med etableringen af en klimafond fortsætter parallelt.