Randers, Odder og Aarhus har flest indbrud, mens Samsø har færrest, viser årsopgørelsen.

Randers indtager den tvivlsomme førsteplads med 591 indbrud pr. 100.000 indbyggere i Region Midtjylland.

Det viser 2022-årsopgørelsen for indbrud fra F&P – forsikrings- og pensionsselskabernes brancheforening.

Som nummer to og tre efter Randers ligger Odder og Aarhus med henholdsvis 563 og 547 indbrud, mens Samsø ligger lunt i bunden med 159 indbrud i hele 2022.

»Der er ret stor forskel kommunerne imellem, og det kan være svært at forklare hvorfor. Samsø er selvfølgelig en mindre ø-kommune, hvor man kender hinanden, og derfor kan det være svært at være tyv der. Men ellers er det svært at forklare, hvorfor der for eksempel er forskel på Odder og Viborg,« siger Pia Holm Steffensen, der er underdirektør i F&P.

Artiklen fortsætter under faktaboksen

FAKTA: Antal indbrud per 100.000 indbyggere i 2022

Randers: 591
Aarhus: 547
Norddjurs: 444

Favrskov: 381
Syddjurs: 382
Skanderborg: 321

Kilde: Dst/Forsikring & Pension

Pia Holm Steffensen peger på, at Østjyllands Politikreds er et område hårdt plaget af indbrud, og den toppede i 2022 listen over alle politikredse med 521 indbrud pr. 100.000 indbyggere – lige foran Nordsjællands Politikreds.

I det hele taget indtager Danmark en kedelig førsteplads i Europa, når det handler om indbrud.

F&P går nu sammen med BoTrygt, Det Kriminalpræventive Råd og politiet om et digitalt register, der lister alle stjålne genstande, så de kan finde hjem til rette ejermand.

»Hæleren er lige så skyldig som stjæleren – men hæleren kan selvfølgelig være i mere eller mindre god tro. Så hvis man kan slå op i et digitalt register, inden man køber en brugt iPhone, Arne Jacobsen-stol eller en MacBook i Den Blå Avis og finde ud af, om varen er stjålet, så fjerner man jo en stor del af indbrudstyvenes eksistensgrundlag,« siger Pia Holm Steffensen.

Sådan ser det ud i Region Midtjylland. Kilde: Danmarks Statistik/Forsikring & Pension

Antallet af indbrud i private beboelser med videre i Danmark er cirka 23.500 i 2022. Det er stort set uændret i forhold til 2021, men er væsentlig lavere end i 2009, hvor der var tæt på 70.000 indbrud.

Før 2009 lå antallet af indbrud på omkring 50.000, men steg så brat fra 2006.

Der er stadig flere indbrud i Danmark end i vores nabolande.

Her er der flest indbrud i Europa. Kilde: Eurostat.

FAKTA: Fem gode råd mod indbrud

1. Gode låse og sikre vinduer: Sikring af døre og vinduer og solide låse er den bedste måde at holde tyven ude på. Se på din bolig med tyvens øjne, så du finder de svage steder, inden tyven gør det.
2. Tilslut dig Nabohjælp: Hent Nabohjælps app og dan netværk med naboerne. På den måde kan I gøre jeres område trygt og fri for indbrud.
3. Hils på fremmede: Sig hej til fremmede på din vej. Ser du biler, der ikke hører til, og som ser ud til at lede efter noget, så spørg, om du kan hjælpe med noget. Tyve kan ikke lide opmærksomhed.
4. Hæk og hegn: Sørg for at tyven ikke kan bruge hæk, hegn og buskads som dække for indbrud. Naturlige overvågning fra naboer og folk, der går forbi på fortovet, er et godt supplement til sikre døre og vinduer.
5. Lys og alarmer: Timerstyret indendørslys, sensorstyret udendørslys og lydalarmer kan supplere indbrudssikre døre og vinduer.
Kilde: Forsikring & Pension

​jro