Jeg er i høj grad begyndt at overveje, hvordan og hvorfor jeg benytter mig af sociale medier – såsom Facebook, Instagram, Snapchat, X, og hvad de ellers hedder.

Det svarer jo nogle gange til at stå midt på Rådhustorvet i Randers og råbe ud i det offentlige rum. Oftest er det jo – helt ærligt – ligegyldigheder, vi råber ud.

Hver lille opdatering, hvert billede og hvert like er som et puslespilsbrik, der afslører et glimt af, hvem du er. Og ligesom et puslespil kan det være svært for andre at forstå det fulde billede, når de kun har nogle få brikker at forholde sig til.

Når du poster på sociale medier, er det som at vise dine tanker, følelser og oplevelser til en ukendt mængde af mennesker. Du ved aldrig, hvem der lytter, eller hvordan de vil reagere.

Tænk, hvis du sagde det samme til dem ansigt til ansigt. Råbte det ud på Rådhustorvet.

Flere af os er nok ikke interesserede i, hvad du lige har spist, hvad du mener om kattevideoen, eller hvad du lige tilfældigvis siger højt i det sekund. Vi kan godt vælge vores ord med omhu, når vi står på torvet. Det bør vi også gøre alle andre steder.

Ejerne bag de sociale medier vil gerne vide mest muligt om dig, så de kan sælge dig ting, påvirke dig og holde dig afhængig af lige netop deres sociale medie. Og det giver vi dem gladeligt og uden at stille spørgsmål.

Ville du råbe alle de informationer ud på Rådhustorvet? Hvor du bor i Randers? Hvornår du er født? Hvad du interesserer dig for? At du nemt kan påvirkes til at købe sternbrædder, kattefoder og forårsblomster?

Sociale medier giver en illusion af intimitet og tillid, men i virkeligheden kan du ende med at dele de mest intime detaljer af dit liv med mennesker og firmaer, du aldrig har mødt. Det sociale medie ejer også dine billeder, når du viser dem frem på deres medie.

Så næste gang du poster på sociale medier, så husk at tænke over, hvad du deler, og hvem der kan se det. Det kræver omtanke og kritisk sans at beskytte dig selv.