Danmarksdemokraternes partifomand besøgte Randers Kød Engros for at sætte fokus på ny ‘tåbelig’ CO2-afgift.

I forbindelse med en landsdækkende politisk turné besøgte Inger Støjberg Randers torsdag 14. september.

Mens hun og Danmarksdemokraterne om aftenen havde indbudt over 250 interesserede til Cepheus Park til at høre om partiets politik, så tog hun om formiddagen på besøg hos Randers Kød Engros, der ligger industriområdet i Kristrup, tæt på Århusvej.

Her leverer man kød til slagtere, kantiner og restauranter i hele landet, kunne direktør i Randers Kød Engros, Kaspar Jakobsen fortælle.

Firmaet har i årtier været mellemleddet og skaffet kødvarer til gode priser. I dag er godt halvdelen af det kød, der ryger igennem de frostkolde lagre dansk, mens resten primært er fra Tyskland og Polen. Den næste andel er mest europæisk. Men der forhandles også brasiliansk, argentinsk og kød fra andre eksotiske lande.

Billedet taler for sig selv. En hylde med dansk kød og de andre med udenlandsk kød. »Andelen af dansk kød vil falde, hvis regeringen indfører den planlagte CO2-afgift. Og dermed mister man styringen over klimaaftrykket på kød alligevel, lød argumenterne både fra Inger Støjberg og direktøren i Randers Kød Engros. Foto: Kian Johansen

Dansk kød falder

»Andelen af dansk kød vil falde, hvis regeringen indfører den planlagte CO2-afgift. Og dermed mister man styringen over klimaaftrykket på kød alligevel, lød argumenterne både fra direktøren i Randers Kød Engros og Inger Støjberg.

Både Venstres Jakob Ellemann-Jensen og statsminister Mette Frederiksen (S) har tidligere svoret, at man ikke vil gøre kødsovsen dyrere. Alligevel kigger regeringen nu på på at lave en afgift, der skal styre kødindkøbene i frysediskene og gradvist lade forbrugerne købe mere klimavenlige madvarer, f. eks kylling, svin, bønner og grøntsager.

Inger Støjbergs helt klare formål med at besøge Randers Kød Engros var at understrege hendes egne pointer omkring den måske kommende kødafgift.

»Den her afgift skal ikke ramme landmændene. Flere har i forvejen nedbragt deres CO2-regnskab betragteligt. Nogle endda mere end 2030-målene. Hvis den gør, så forsvinder der arbejdspladser og befolkning i udkantsdanmark og tænk på de vognmænd og afledte brancher, som håndværkerne, der ikke har noget at lave for landmændene længere. Det her er en forkert måde at gøre det på,« lød det.

Inger Støjberg så bogstaveligt talt rødt hos Randers Kød Engros. Heldigvis var det dog mest rødt kød hun fik kigget på. Foto: Kian Johansen

Hakkekød fra udlandet

Og her kommer Kaspar Jakobsen med en væsentlig pointe.

»Størstedelen af vores hakkekød kommer altså fra Tyskland og andre europæiske lande. Så det er fuldstændig galimatias at forsøge at styre klimaaftrykket i Danmark, når kødet kommer fra alle andre lande. Desuden siger forbrugerne det rigtige, når man taler med dem. Vi kan bare se, at det er de billigste kødvarer, at kunderne vil have. Det vil ikke ændre sig.«

De 35 ansatte i firmaet er primært slagter-uddannede, men der er også ansat en del chauffører til at køre de karakteristiske hvide varebiler og lastbiler med firmaets røde logo. Hver morgen står man klar til at pakke bilerne og sende dem ud til slagtere, kantiner og restauranter overalt i det danske land.

Direktøren kunne også forklare, at der stort set ikke eksisterer kalkunfarme i Danmark længere, samt at efterspørgslen efter kyllingekød primært retter sig imod de billigere udenlandske kyllinger. 80 procent af Randers Kød Engros kyllingekød kommer allerede nu fra udlandet.

»I Danmark producerer vi mere eller mindre CO2 venligt i forvejen. Med en afgift skubber vi produktionen ud af landet og så kommer der flere tyske lastbiler med kød til Danmark. I princippet ville jeg kunne få en bedre forretning ud af placere mig på den tyske side af grænsen. Der er arbejdskraften og varerne billigere.«

Hvorfor gør du så ikke det?

»Nu bor jeg altså i Randers og vi har lagt her i rigtig mange år, så selvom vi er ved at vokse ud af vores rammer her, så flytter vi ikke. Jeg beskriver bare den yderste konsekvens af alle de miljøafgifter, som kommer til at ramme vores erhverv forkert. Både landmændene, os som engros og helt ude hos forbrugerne, der ender med at få dyrere varer og ser mistede danske arbejdspladser samtidig.« lød det.

Inger Støjberg så bogstaveligt talt rødt hos Randers Kød Engros. Heldigvis var det dog mest rødt kød hun fik kigget på. Foto: Kian Johansen