Vi troede der var 150. Nu får du historien om betonfrø nummer 152, der blev givet til en praktikant og viser udsigten fra et hus i Ebeltoft.

For et stykke tid siden fortalte vi om ’Kys Frøen’ på et gadehjørne i Hornbæk. Den var støbt i gul beton, modsat de andre, der er støbt i grå beton og var en overraskende nummer 151. Vi har i over et år ledt efter 150 betonfrøer!

Nu har vi fundet nummer 152. Den befinder sig i dag på Minervavej, ved Randers Social- og Sundhedsskole. Og motivet på den. Det er udsigten fra et hus ved Ebeltoft Vig.

Frøen blev givet til en ung kvinde af den daværende igangsætter af hele projektet, Godtfred Nissen. Han havde en betonfrø tilbage uden nummer og spurgte Anna Nikolajsen, der på det tidspunkt var praktikant hos ham, om hun ikke ville have den.

Tøjhuset passede på frø

»Min datter var uddannet fra Handelsskolen i Randers og havde været syv år i Paris, da hun kom tilbage til Randers blev hun praktikant hos Godtfred Nissen,« fortæller Fritse Nikolajsen, der fik frøen af sin datter.

Den blev opbevaret et stykke tid på Nørrejyllands Tøjhus i Randers, der var en anden af mange drivkræfter i projektet omkring ’Kys Frøen’.

Kunstneren Joyce (vi kender ikke hendes efternavn, red.) havde tilknytning til stedet og blev overtalt til at tage en tur til Ebeltoft Vig. Til det hus, som Fritse Nikolajsen og manden havde planlagt at købe. Udsigten blev malet på frøen og ørerne udsmykket med bakker, hav og måger på ørerne.

»Vi endte så med at købe hus på den anden side af vigen, ved Egsmark Strand. Så det var den forkerte udsigt. Men frøen kom med. Vi plejer at sige, at frøens udsigt skal ses modsat,« griner Fritse Nikolajsen.

Hjem efter 18 år

Frøen stod på den stille, lukkede vej i mange år. Den blev krammet og leget med af børnebørn og forbipasserende og var kendetegnet, når de lokale skulle vise vej.

Den blev først flyttet til Randers Social- og Sundhedsskole her for et par måneder siden. Dermed kommer både Fritse og frøen hjem til Randers igen.

»Min søn begyndte sin uddannelse som social-og sundhedshjælper på Randers Social- og Sundhedsskole og så, at der i forvejen stod en masse skulpturer, så han spurgte om de også ville have frøen. Det ville de,« fortæller Fritse Nikolajsen, der netop har solgt huset og er på vej til at flytte tilbage til Randers igen efter mere end 18 år på Djursland.