Søndag 23. april er det Økodag, og så bliver de økologiske malkekøer landet over lukket ud på græs, hvor de efter reglerne skal blive hele sommerhalvåret. Den stigende efterspørgsel mærkes også lokalt blandt Arlas økologiske landmænd – også hos Anders Laustsen og Mette Brøndum i Havndal, der har været økologer i 20 år, og som derfor har fulgt udviklingen indenfor det økologiske landbrug på tæt hold

 

Anders Laustsen og Mette Brøndum kan i år fejre 20-års jubilæum som økologer. Da Anders Laustsen og Mette Brøndum besluttede sig for at omlægge til økologi, var der to primære årsager. De havde lige bygget en stald, der var egnet til økologi, samtidig med, at efterspørgslen på økologiske mejeriprodukter så småt begyndte at sprede sig fra de store byer ud til resten af samfundet.

Inden for de seneste par år har Anders Laustsen oplevet, at økonomien er blevet markant bedre. Det hænger blandt andet sammen med, at prisen på økologisk mælk er en smule højere:

”Konventionelle landmænd driver deres landbrug på nogle helt andre vilkår, fordi de er i konkurrence med mælkeproducenter i udlandet, hvor der er andre miljøkrav og måske lavere lønninger. Som økologer er vi heldige med, at vi laver et produkt, som ikke skal konkurrere på verdensmarkedet på samme måde. Vi afsætter vores mælk lokalt og eksporterer til nærmarkederne,” siger Anders Laustsen, der begyndte sin karriere som landmand i 1990 og drev landbruget konventionelt i de første syv år.

Anders Laustsen har store forventninger til økologi i fremtiden. Han mener, at den stigende efterspørgsel på økologi er en trend, som man ikke sådan uden videre kan stoppe igen:

”For rigtig mange folk betyder det ikke noget, om mælken koster en krone eller to mere pr. liter. Og økologi er bestemt ikke udelukkende et byfænomen. Supermarkederne ude vestpå kan også mærke en stigende efterspørgsel på økologiske mejeriprodukter,” siger Anders Laustsen.

 

Fortryder ikke omlægningen

Anders Laustsen har i sin lange karriere som landmand ikke fortrudt, at han valgte at omlægge, selvom det giver mere arbejde at være økolog. Det kræver hele 2-3 mand ekstra at drive et økologiske landbrug. Det skyldes eksempelvis, at der skal bruges tid på at bygge folde til køerne. Men selv en erfaren landmand kan gå hen og blive overrasket:

”Vi er blevet meget overraskede over, at vi kan få landbruget til at fungere så godt uden at bruge kemi og kunstgødning. Det passer mig fint, da jeg var træt af at sidde på marksprøjten 14 dage om året,” siger Anders Laustsen.

 

Glæder sig til at åbne gården for besøgende til økodag

Anders Laustsen har åbnet sin gård op til Økodag tre gange før. Og selvom der altid er ekstra travlt i perioden op til Økodag, er det alle strabadserne værd, når Anders Laustsen ser alle de glade mennesker, der vælger at lægge vejen forbi hans gård.

”Det er en stor fornøjelse hver gang. Vi får en god snak med de glade deltagere om vores landbrug og dagligdag. Det gør det sjovt at være med. Desuden er det netop hele essensen af at drive økologiske landbrug, når vi lukker køerne ud på græs. Det er måske det mest positive og synlige bevis på, at køerne er økologiske,” siger Anders Laustsen.

Også for medarbejderne er det en stor oplevelse. De kan se deres arbejdsplads forvandle sig og give plads til en række mere eller mindre uvante aktiviteter på gården. Gæster får eksempelvis mulighed for at besøge et halmlegeland, og børnene kan lege og hoppe rundt i en korncontainer. Derudover

kan man prøve at malke en ko og få sig en tur rundt i området i en traktor.

 

Fakta:

De senere år har Arla – verdens største økologiske mejeri – oplevet en stor stigning i efterspørgslen efter økologiske mejeriprodukter – både på nationalt, europæisk og globalt plan. Det har fået mejerivirksomheden til at fastsætte en ambitiøs målsætning om at øge salget af økologiske mejeriprodukter i Danmark med 50 pct. over de næste tre år.

Læs mere om Økodag hos Mette og Anders her: https://økodag.dk/landbrug/anders-laustsen-og-mette-broendum