I den netop vedtagne scenekunstaftale, som Kulturminister Mette Bock har indgået med bred politisk opbakning, kommer Randers EgnsTeater på finansloven og vil fremover modtage tre millioner kroner om året i direkte statstilskud

 

Dermed bliver teatret, Sammen med Vendsyssel Teater og Fredericia Teater, løftet over i en ny kategori, der skal fungere som regionale kraftcentre for scenekunsten.

Leder af Randers EgnsTeater, Peter Westphael, er rigtig glad for aftalen, der er med til at løfte den regionale scenekunst bredt, og naturligvis vil få stor betydning for det randrusianske teater.

”Det er penge, der skal investeres i scenekunst i et regionalt perspektiv. Både i forhold til vores egne produktioner og i forhold til gæstespil fra nogle af de store nationale scener, så vi kan få endnu mere god scenekunst i vores område,” siger Peter Westphael, der i mange år har ønsket, at der også blev taget et nationalt ansvar for scenekunsten i hele landet.

”Selv om man ligger regionalt, kan man godt være en del af den nationale forpligtelse til produktionen og udbredelsen af den professionelle scenekunst, så hele landet får et medejerskab til scenekunsten. Jeg synes, det er det, man anerkender med den her aftale,” siger han.

”Jeg vil gerne satse endnu mere på at lave flere og større produktioner, der er vedkommende for folk her i området og kan være med til, at scenekunst spiller en vigtig rolle i kultur- og mediebilledet. Det vil også give et større medejerskab til os og til den scenekunst, vi skaber,” siger Peter Westphael.

Han bakkes op af formanden for Randers EgnsTeaters bestyrelse, advokat Jes Weyhe Grønbæk, der mener, forslaget skal ses som et stort skulderklap til Randers.

”Randers Kommune har gennem mange år haft en stor vilje til at satse på kultur og scenekunst. Og det er også det, der bliver belønnet nu. Og så selvfølgelig det store arbejde, der hele tiden bliver gjort på Randers EgnsTeater for at fremme scenekunsten,” siger Jes Weyhe Grønbæk.

Præcist hvilke særlige opgaver, Randers EgnsTeater fremover skal løse i sin nye funktion som regionalt teater, er endnu ikke defineret. Det vil ifølge aftalen ske på baggrund af en dialog med teatrene og med inddragelse af de pågældende kommuner.