Museum Østjylland i Randers klipper nu snoren og inviterer indenfor i museets nye store særudstilling Bjørneklanens Ø – Djurslands vilde stenalder

 

Her fortælles den utrolige historie om en af Danmarks største stenalderbopladser, som for 5.000 år siden lå på Kainsbakke vest for Grenaa.
Til åbningen 8. februar klokken 11.00 bydes på musik, taler og lidt godt til ganen. I dag ser man ikke meget andet end marker, når man kører tværs over Kainsbakke vest for Grenaa, men for 5.000 år siden lå her en af Danmarks absolut største stenalderbopladser. Her har arkæologerne blandt andet udgravet en masse bjørneknogler, som har haft en ganske særlig betydning for bopladsens beboere.

“Bjørnen var dyrenes hersker og shamanens vigtigste hjælper i åndeverdenen”, fortæller forskningsleder Lutz Klassen, der har tilrettelagt særudstillingen.

“Derfor dyrkede stenalderbefolkningen på Kainsbakke ved Grenaa en særlig bjørnekult. Fundet viser, at menneskerne på Djursland i stenalderen havde kontakter til det nordøstlige Europa, hvor en lignende bjørnekult blev dyrket helt op i historisk tid”.

 

Ekstra oplevelser for børn
I udstillingen “Bjørneklanens Ø – Djurslands vilde stenalder” kan man komme helt tæt på stenalderfolket og de gådefulde shamanistiske ritualer, som dengang fandt sted på Kainsbakke. Der vil gennem udstillingen være mulighed for at følge et børnespor, hvor børn og barnlige sjæle kan få en ekstra en på opleveren.

“Det har været vigtigt, at vi fik lavet en sanselig og interaktiv udstilling, hvor man kan gå på opdagelse og prøve stenalderlivet på egen krop. Både børn og voksne kan for eksempel selv tromme dyreånderne til live, besøge shamanens mystiske hytte, få sit eget stenaldernavn og klæde sig ud i datidens tøjmode”, fortæller museumsinspektør Jesper Nørskov Pedersen.

 

Taler, musik og alt godt fra havet
Udstillingen åbnes lørdag 8. februar klokken 11 af Louise Høeg, formand for Sundheds-, idræts- og kulturudvalget i Randers Kommune, samt forskningsleder og tilrettelægger af udstillingen Lutz Klassen. Oplev også et musikalsk indslag inspireret af stenalderfolkets levevis. Museet byder endvidere på et lille nordisk inspireret traktement med alt godt fra havet.

Udstillingen er støttet af Augustinus Fonden, Knud Højgaards Fond, Lemvigh-Müller Fonden, Beckett Fonden og Louis Petersens Legat.

Der er gratis adgang, og alle er velkomne.