Beskyttelseshandsker, ansigtsmasker, åndedrætsværn, overtræksdragter, ethanol. Det er sager, som man hører om for tiden, fordi hospitalerne kan komme til at mangle dem, når mange corona-patienter skal modtages og sundhedspersonalet skal kunne beskytte sig selv mod smitte

 

I Museum Østjyllands Bevaringsafdeling, hvor konservatorerne arbejder, er den slags værnemidler også en del af dagligdagen. Arbejdet med kulturarvsgenstande kan for en konservator nemlig godt være sundhedsfarlig, hvis ikke man beskytter sig. Bortset fra skimmelsporer, så kan støv fra magasinerede museumsobjekter godt indeholde f.eks. rester af giftige pesticider. Når museumsarbejderne arbejder med f.eks. imprægneringer, der indeholder opløsningsmidler, kan de heller ikke undvære beskyttelseshandsker og åndedrætsværn.

 

Bidrag til hospitalerne fra museets konservering

”Fordi arbejdet på konserveringsværkstedet på Museum Østjylland ligger stille på grund af corona-nedlukning, har vi lige nu ikke selv brug for de værnemidler, som vi har liggende. Til gengæld vil de kunne gøre gavn, når der opstår en mangelsituation på hospitalerne. Nu er beholdningen derfor talt op og meldt videre til sundhedsvæsenet. Vi har nu afleveret overtræksdragter samt ansigtsmasker til Region Midt’s indsamlingsstation i Aarhus”, fortæller konservator Carsten Korthauer fra museet.

Han fortsætter:

”Vi er glade for, at vi på denne måde kan bidrage til at takle corona-situationens udfordringer for vores samfund. Vi tænkte vi også på, at museet har en god kontakt til Regionshospitalet her i Randers. Tidligere har vi fået CT-scannet arkæologiske udgravningsfund som f.eks. den store vikingesølvskat fra Tinghøj, og røntgenafdelingens medarbejdere har stillet deres arbejdskraft frivilligt til rådighed. Nu er det muligt for os at give lidt hjælp til gengæld, i form af de værnemidler, som vi nu engang har mulighed for at bidrage med til hospitalerne og sundheds-personalet.”

 

Initiativ fra Nordisk Konservatorforbund

Det er Nordisk Konservatorforbund, der har taget initiativ til, at museumsverdenen kan støtte sundhedsvæsenet.

Nordisk Konservatorforbund Danmark (NKF-dk) opfordrer alle danske museer og konservatorer til at donere værnemidler. Det sker på baggrund af de seneste ugers historier i medierne om, at værnemidler ved tilsyn og pasning af COVID19 patienter snart kommer til at mangle på de danske hospitaler. NKF-dk ved, at museums- og konserveringsbranchen ligger inde med bl.a. åndedrætsværn, handsker, sikkerhedsbriller m.m. Dette er nogle af de allervigtigste værnemidler for de hospitalsansatte.

Inspireret af museer i udlandet, der har doneret udstyr til COVID19 indsats, tog formand for NKF-dk Camilla Jul Bastholm i sidste uge kontakt til Lægemiddelstyrelsen om muligheden for donationer fra danske museer, konservatorer og konserveringscentre.

 

Læs mere om NKF-initiativet:

Konservatorer indsamler værnemidler – sådan bidrager du | ODM

Museumsbranchen ligger inde med masser af værnemidler – konservator tager initiativ til indsamling: “Det er vigtigt, at vi alle bakker op” – Kulturmonitor