Har du lyst og overskud til at invitere et andet menneske ind i dit hjem til en hyggelig juleaften, så meld dig som julevært for en ældre borger i Randers Kommune

 

Der er også mulighed for at blive gæst hjemme hos en ældre borger, der skal sidde alene juleaften – så kan man melde sig som julegæst. Tilmeldingsfristen for begge typer af julevenner er 14. december.

”Det med julevenner – julevært og julegæst – er et helt nyt projekt, vi prøver i år,” forklarer frivilligkoordinator på ældreområdet i Randers Kommune, Dorte Rothmann. Hun fortsætter:

”Normalt kan man jo som ældre borger i Randers Kommune tilbringe juleaften sammen med andre på nogle af ældrecentrene i kommunen i stedet for at sidde alene, og det plejer mange at benytte sig af. Den mulighed har vi desværre ikke i år på grund af corona. Derfor måtte vi finde en anden løsning for at imødekomme de borgere, der skal sidde alene juleaften.”

Der findes andre organisationer, som arrangerer juleaften for folk, der sidder alene, for eksempel Røde Kors, Frelsens Hær, diverse væresteder osv., men de fleste af dem er også ramt af corona-restriktioner i år og har ikke mulighed for at samles. Derfor vil der blive flere, der kommer til at sidde alene juleaften. Man kan bruge Boblberg.dk, som er en digital platform, hvor man kan finde lokale fællesskaber, men da det kræver, at man er digitalt orienteret og kan oprette en profil, så kan det udelukke en del af de ældre i kommunen. Idéen med julevenner er således et koncept, som måske kan tilgodese en stor del af disse.

 

Håber på stor succes

De to frivilligkoordinatorer på ældreområdet, Dorte Rothmann og Birgitte Saksø, håber, at projektet bliver en succes, men da det endnu er helt nyt, kan det være svært at sige noget om, hvor mange der vil benytte sig af tilbuddet. De ved dog fra andre organisationer, som tidligere har arrangeret noget tilsvarende, at folk har været rigtig glade for det og har tilmeldt sig år efter år.

”Det kan måske være svært for folk at tilmelde sig noget, som de ikke har prøvet før. I kommunen har vi også tilbud om besøgsvenner, spillevenner og spisevenner – det var ligeledes noget, som skulle køres i gang over tid, inden det begyndte at tage fart. Folk vil gerne lige se det an først, men når man så er kommet i gang, bliver det som regel en stor succes, som alle involverede er virkelig glade for,” forklarer Birgitte Saksø og fortsætter:

”Det kan være svært for borgeren at række ud til andre, og det kan måske også være lidt grænseoverskridende for den frivillige at åbne sit hjem for en fremmed. Men vi håber alligevel, at rigtig mange vil tage telefonen og ringe til os inden 14. december, for man skal ikke sidde og føle sig ensom i sit hjem juleaften.”

 

Hvordan foregår det?

Der er ikke nogle egentligt krav, hvis man gerne vil være juleven. Man skal blot have lyst til at tilbringe juleaften med en ældre borger fra Randers. Man ringer til frivilligkoordinatoren og får en snak om, hvor man bor, antal gæster, om der er ting der skal tages hensyn til som trapper eller lignende samt andre praktiske oplysninger. Frivilligkoordinatoren vil også sørge for at fortælle om cornarestriktioner og anbefalinger som for eksempel afstand, afspritning og hensyntagen. Herefter bliver man matchet med en borger, som man så ringer til og aftaler, hvordan juleaften kommer til at foregå.

Der er lagt op til, at den som inviterer, giver julemaden. Hvis gæsten skal medbringe noget, for eksempel en mandelgave, en flaske vin eller andet så aftales det mellem parterne.

Hvis man som ældre borger får en julegæst på besøg juleaften og i forvejen er visteret til mad via Madservice Kronjylland, kan man bestille en ekstra kuvert juleaften, så man ikke skal bruge tid på at lave mad men blot kan slappe af og nyde julehyggen med sin julegæst.

”Vi vil helst ikke lægge aftenen i for faste rammer for borgeren og den frivillige. Det vil vi lade dem aftale indbyrdes – vi sørger blot for at skabe et godt match og formidle kontakt mellem parterne,” forklarer Dorte Rothmann.