Aflastningshjemmet Egehøj har i 20 år været et trygt og hjemligt fristed for børn og unge i alderen 3-18 år med forskellige diagnoser

 

PERNILLE TANGGAARD
pernille@dinavis.dk

 

Aflastningshjemmet Egehøj er et tilbud til forældre med børn, der har en diagnose. Opholdet på Egehøj giver forældrene mulighed for et lille pusterum, hvor de for eksempel kan lave aktiviteter med andre søskende. Men samtidig skal Aflastningshjemmet Egehøj også ses som et fristed i trygge og hjemlige rammer for børnene.

Børnene kan være på Egehøj én fast hverdag om ugen og en hel weekend hver fjerde uge. De er delt op i grupper, så det altid er de samme børn, der er på stedet for eksempel om mandagen og igen hver fjerde weekend. På den måde får de skabt relationer til hinanden.

”Og det med relationer er meget vigtigt for børnene her, da de ofte ikke har så stort et netværk. Det er vigtigt for os, at de bliver en del af et fællesskab og kan skabe nogle relationer fremadrettet i livet, som de kan tage med sig,” fortæller Laila Kristensen, som er leder på Egehøj, og hun fortsætter:

”Vi har før set, at nogle af dem, der har lært hinanden at kende på Egehøj, stadig holder sammen 15 år senere – og det er jo fantastisk!!”

 

Fast personale og hjemlige rammer

Aflastningshjemmet Egehøj har haft til huse på adressen Egehøjvej 21, Randers SØ i 20 år – i naturskønne omgivelser med grønne områder og skov lige uden for døren.

I dag samarbejder Egehøj med 11 kommuner, der visiterer børn og unge dertil.  Der kan være 52 børn indskrevet, men der er altid kun 13 børn i døgnet. Personalet består af cirka 20 ansatte – hovedsagligt pædagoger, men også medhjælpere, rengøringspersonale, en mad-dame og en pedel. De fleste af de ansatte har været på stedet i mange år.

”Vi har også fast weekendpersonale, så det altid er de samme voksne, børnene møder, og som de er trygge ved. Vi bruger ikke vikarbureauer og den slags,” forklarer Laila Kristensen, som selv har været med siden opstarten for 20 år siden, først som pædagog, senere som souschef og nu som leder.

Pædagogerne har hver deres faste hold, som de følger tæt.

”Det giver os så utroligt meget at være sammen med vores hold på vores faste ugedag og en fast weekend om måneden. Når vi er sammen med børnene en hel weekend, lærer vi dem meget intensivt at kende, så vi kan se på dem, når de er kede af det, når de er glade, når de lyver, eller når de trænger til et kram,” forklarer Christina Christensen, som er souschef og har været det i to år. Inden da var hun pædagog på Egehøj i fire år.

”Vi bestræber os på at gøre det så hjemligt og hyggeligt som muligt herude, så vi gør alle de ting, som man normalt også gør hjemme ved familien: spiller spil, slapper af, går ture, leger, tager ud og handler, bager osv.,” fortæller Christina Christensen.

 

Mange udendørs aktiviteter

Børnene på Aflastningshjemmet Egehøj er gode til at bruge naturen, som omgiver stedet. Hjemmet har tre heste, som børnene er med til at passe sammen med en fast ridepige, som er tilknyttet Egehøj. De har mulighed for at komme ud at ride på en ridebane til formålet, og desuden ligger Egehøj midt i den skønne natur med skov lige uden for døren, og derfor er flere af børnene også tit med på rideture i naturen.

”At passe hestene er med til at booste deres selvtillid. Vi oplever ofte, at flere af børnene vokser psykisk, når de mærker, hvordan de bliver bedre og bedre til at håndtere hestene. De succesoplevelser, som børnene får her, styrker i den grad deres selvværd. Det viser dem, at de kan rigtig mange ting, og så kan vi guide dem videre i de ting, de har svært ved, for eksempel det sociale,” fortæller Laila Kristensen.

Udover de tre heste er der også to kælegrise på Egehøj, som børnene kan lege med og tage sig af.

Udendørsaktiviteterne betyder meget på aflastningshjemmet, hvor der også er masser af grønne områder, fodboldbane, legeplads, bålplads og meget mere.

Børnene kan også deltage i svømning og motorik – og i sommerferien får de tilbud om en uges sommerferie på Fanø. Det har været en fast tradition siden 2006 og er meget populært.

”Ugen på Fanø er noget helt specielt, fordi vi får lov til at opleve børnene i så mange forskellige facetter – og det giver os så megen glæde!” fortæller Christina Christensen.

 

Masser af succeshistorier

”Arbejdet med alle vores børn her på Egehøj er utroligt givende. Det er dejligt at høre, hvor meget børnene glæder sig til at komme her på deres faste dage – og at de kalder det hyggestedet,” siger Christina, og Laila tilføjer:

”Det sker ofte, at vi møder børn og unge, der tidligere har været tilknyttet Egehøj. Det gør os både glade og stolte, når vi kan se, at de har de godt og måske har fået et job, som de er glade for. Det betyder rigtig meget for os. Det hænder også, at de kommer forbi for at hilse på, og det er jo skønt for os at vide, at vi har været med til at gøre en forskel – både for dem der er indskrevet på stedet nu, men også dem der var her for 10-15 år siden.”

”Jeg kan huske alle de børn, der har været her gennem de sidste 20 år, for de har alle gjort så stort og positivt et indtryk på mig,” siger Laila Kristensen.

På Aflastningshjemmet Egehøj er der fokus på et godt forældresamarbejde. Pædagogerne tilbyder at tage med til skole-hjem-samtaler og netværksmøder sammen med forældrene, for at der på denne måde kan blive skabt en rød tråd mellem alle de involverede i børnenes liv, både med hensyn til forældre, skoler, psykologer osv.

”Der er ikke nogen børn, der er ens, så vi ser på det enkelte barn, og så finder vi ud af, hvordan vi kan hjælpe hinanden. Sammen kan vi komme frem til, hvad der fungerer bedst for barnet, og det er jo det vigtigste. Så vi er dybt involverede i både børnenes og familiernes liv her på Egehøj. Og ofte i mange år, da de har mulighed for at være her, til de bliver 18 år,” slutter Laila Kristensen