Tre nye skodhoteller til at sluge cigaretskod er netop bygget. De større modeller er nemmere at tømme.

KIAN JOHANSEN

Randers Kommune udvider på en populær adresse. Skodhotellet på Randers Busterminal og det på Dytmærsken bliver snart afløst af et større. Samtidig er et tredje bygget, og her leder kommunen efter en egnet placering.

Det fortæller Britt Møller, der er projektleder for det tværfaglige kommunale projekt ’Ren Randers’. Hun har i flere år haft ansvaret for de kampagner og den indsats, som Randers Kommune fører mod blandt andet affald på gader og stræder, herunder nudging og afklaring af, hvordan man når de persongrupperinger, der efterlader flest cigaretskodder og påvirker dem til at rydde op efter sig.

Et fysisk bevis på indsatsen ser du blandt andet på Randers Busterminal, hvor der siden 2016 har stået et kæmpe askebæger med masser af små askebægre indbygget, kaldet et skodhotel.

»Det er det sted, hvor vi indsamler flest skodder i hele Randers kommune. Og det gør vi med lidt humor,« fortæller Britt Møller og tilføjer, at skodhotellerne og deres popularitet blandt cigaretrygere, der leder efter et sted at skodde, allerede har inspireret Horsens, Frederiksberg og Brøndby kommuner til at bygge tilsvarende ’hoteller’.

Skuffe, altan og skorsten

Nu er skodhotellernes kapacitet altså blevet for lille og den mere tungtvejende årsag har været at gøre det nemmere for kommunens folk at tømme det, lyder pointen.

Det var elever fra FGU i Virring, mellem Drastrup og Fausing der producerede de første skodhoteller, der blev indviet til Randers Festuge i 2016. Og nu har et nyt hold, under ledelse af Henrik Leensbak, altså opgraderet skodhotellerne i størrelse og anvendelighed.

’Altanerne’ er blevet større og der er kommet flere af dem. Og en stor aflåst skuffe kan tages ud og tømmes ned i sæk.

»Nu er det muligt at komme af med sine cigaretpakker også. De første huller på det første skodhotel var næsten for små. Vi har tilføjet en lille skorsten, både som en gimmick, og så røgen kan komme væk, og så er skodhotellet helt sikret mod, at indholdet kan lave en mindre ildebrand indeni,« fortæller Henrik Leensbak, der også har sørget for at den aflåste tømmeskuffe er til at få ud og er nem at tømme ned i en sæk.

Stort blikfang

Han spørger Britt Møller om, hvor stor skodhotellets blikfang, den store cigaret skal være. I fællesskab finder de en passende størrelse, nemlig det største stykke metal i diameter som Henrik Leensbak præsenterer projektlederen for.

»Den kan ikke blive for stor, cigaretten. Folk skal kunne se, hvad det er. Det er allerede blevet en kendt ting i bylivet og vi skal helst vække genkendelsens glæde,« lyder det fra Britt Møller, der er med til at føre en utrættelig kamp mod affald i Randers Kommune.

I den kommende tid bliver skodhotellerne påført folie i de rette farver, så blandt andet cigaretten får den rette naturtro farve.

Hvis alt går efter planen, kommer de nye, større skodhoteller op i juli måned, eller kort tid før.