Fremtiden ligger åben for de to studenter, der i hele denne uge skal fejre, at de er blevet færdige med gymnasiet efter tre års skolegang.

AF CECILIE BISGAARD

»Jeg fik syv!« lyder det fra en glad Cille Schiønning.

Hun er netop kommet ud af eksamenslokalet. Det var hendes sidste eksamen, og nu kan hun kalde sig student. Længere nede ad gangen stod hendes familie klar til at tage imod og fejre hende. Blandt andet havde Cille Schiønnings to brødre hendes hvide hue med det kongeblå bånd klar, og sammen gav de hende huen på.

Mandag var en af årets helt store festdage på gymnasiet Tradium HHX på Rådmands Boulevard. Her sprang de første studenter nemlig kort før klokken ni ud.

Cille Schiønning var den første på HHX til at få huen på. Efterfølgende fik hun et stort kram af sin bror. Foto: Cecilie Bisgaard

Den allerførste student blev Cille Schiønning, der de seneste tre år har gået på linjen Global Studies, og få minutter efter blev Peter Lundsted Poulsen fra linjen Global Marketing også færdig med sin sidste eksamen.

»Jeg synes, at det er dejligt at blive valgt til at være blandt de første studenter. Det er en fed følelse at være færdig først. Det er jeg stolt over,« siger Cille Schiønning.

»Jeg synes, det var sjovt at blive valgt. Jeg synes ikke, det var skræmmende – mere spændende. Det er rart at blive student mandag i stedet for at skulle vente til onsdag,« siger Peter Lundsted Poulsen.

En stor udvikling

Begge studenter var oppe i faget International Økonomi. Cille Schiønning fik som sagt 7, og Peter Lundsted Poulsen fik 12.

»Det er mit hadefag,« siger den kvindelige student.

»Det er et af mine gode fag,« griner Peter Lundsted Poulsen.

Hvad har været det bedste de sidste tre år?

»For mig har det været venskaberne. I en tid med corona og mange nedlukninger har det været fedt at lære nogle nye mennesker at kende,« siger Cille Schiønning.

»For mig har det været en stor oplevelse, at jeg har gennemgået en stor udvikling. Jeg kan bare mærke, at der er mange ting, der har ændret sig, siden jeg startede i gymnasiet,« siger Peter Lundsted Poulsen.

Omkranset af sin familie blev Peter Lundsted Poulsen fejret, da han var gymnasiets anden student til at springe ud. Foto: Cecilie Bisgaard

Og hvad med fremtiden?

»Jeg skal have et sabbatår. Jeg skal måske ud at rejse, og ellers skal jeg arbejde. Hvad jeg skal bagefter, har jeg ingen idé om,« siger Peter Lundsted Poulsen.

»Jeg skal arbejde, så jeg kan tjene penge til en kommende lejlighed. Jeg har lidt en idé om, at jeg gerne vil flytte til København, men jeg ved ikke, hvad jeg vil læse. Det finder jeg nok ud af,« siger Cille Schiønning.

Lev i nuet

De mørke skyer, der truede på himlen, kunne ikke lægge en dæmper på humøret hos hverken studenterne eller den fremmødte familie, og efter de første lykønskninger og blomster var givet til de to studenter, gik de med rektor Jakob Lønvig ud for at hejse dannebrog i gymnasiets flagstang.

»For seks måneder siden var den her dag langt væk. De første ti dage i januar brugte jeg på telefonen med sundhedsmyndighederne for at finde ud af, hvem der skulle sendes hjem. At vi står her i dag, er en kæmpe lettelse. Der er run på i den her uge, men det er en fornøjelse. Det er den bedste arbejdsuge på året,« siger rektoren og fortsætter:

»Mit bedste råd til de nye studenter er at leve i nuet. De her øjeblikke, hvor verden står stille om dem, hvor de bliver hyldet, de øjeblikke skal de nyde. Det er vigtigt at kunne leve i nuet i en foranderlig verden, der er plaget af corona og krig i Ukraine og alt muligt andet.«