Verdos fjernvarmekunder kan se frem til en voldsom prisstigning. Til næste år kommer det til at koste knap 13.000 kroner at varme et standardhus op.

Det bliver dyrere at skrue op for varmen fra næste år.

Det forventer Verdo i hvert fald, og derfor varsler virksomheden nu prisstigningerne for at give deres kunder mulighed for at indstille sig på stigningen. Det skriver selskabet i en pressemeddelelse.

»For den enkelte kunde kan det mærkes, når priserne på en helt basal ydelse som varme stiger, og her vil stigningen kunne opleves ret markant. Så selvom et halvt år i forvejen kan virke som lang tid, synes vi, det er vigtigt, at kunderne allerede nu kan forholde sig til det,« siger Karsten Randrup, der er fjernvarmechef hos Verdo, i pressemeddelelsen.

En tredobling

I 2021 kostede det ifølge Verdo knap 4.200 kroner om året at varme et standardhus på 130 kvadratmeter op. Varmeprisen sidste år var dog også usædvanlig lav grundet Verdos tilbagebetalinger, efter selskabet i årevis havde krævet for høje priser.

Til næste år regner Verdo med, at det vil koste cirka 12.900 kroner at varme et standardhus op. Det er en stigning på over 200 procent – eller over en tredobling af fjernvarmeprisen på kun to år.

”Fjernvarmekunder bør dermed forberede sig på et prishop. Det hører dog med til historien, at priserne har været lavere de seneste år, så trods den markante stigning ventes priserne i Randers at holde sig under niveauet fra 2017,” skriver Verdo i pressemeddelelsen.

Verdo understreger, at de forventede priser er baseret på de forhold, som de kender til nu. Hvis forholdene ændrer sig, kan det tilsvarende ændre pris-estimaterne.

Krig presser prisen

Det er blandt andet stigende priser på indkøb af brændsel, som presser prisen på varme op. Verdo anvender bæredygtig grøn biomasse og hovedsageligt træflis, som lige nu stiger kraftigt i pris – blandt andet på grund af krigen i Ukraine og de deraf store prisstigninger på andre brændsler som kul, olie og naturgas.

Men også lokale forhold er med til at ændre prisen.

I Randers kan stigningen for 2023 opleves som ekstra stor, da det beløb, kunderne her får tilbagebetalt fra tidligere tilbagebetalingssager, er mindre i 2023 end i den foregående periode fra 1. maj til 31. december 2022. Det skyldes, at sagerne løbende bliver afsluttet.

Det er Forsyningstilsynet, som i sidste ende fastlægger planerne for tilbagebetalingerne.

ceb