Randers Kommune ligger en anelse dårligere end landsgennemsnittet – både når det kommer til karakterer, og hvor mange elever der ikke består dansk og matematik.

AF CECILIE BISGAARD

Den skole i Randers Kommune, hvor 9. klasserne klarede sig bedst i deres afsluttende eksamener før sommerferien, er Forberedelsesskolen. Det viser nye tal, som Børne- og Undervisningsministeriet for nylig har offentliggjort.

Her har eleverne i gennemsnit fået karakteren 9,0 i deres obligatoriske prøver – og ingen af eleverne fik mindre end 02 i dansk og matematik. Det betyder, at alle eleverne bestod de to fag. Faktisk er privatskolen i Randers også den skole, hvor eleverne har klaret sig bedst i naturfag. Her har eleverne i gennemsnit fået 8,1 i karakter.

Førstepladsen i naturfag må Forberedelsesskolen dog dele med C. la Cours Skole, der også har et gennemsnit på 8,1 i de fag.

Privatskoler i toppen

Når man kigger på listen, tegner der sig hurtigt et billede af, at det især er på privatskolerne, at eleverne klarer sig bedst til eksamen.

Nummer to og tre på listen er nemlig Randers Realskole og C. la Cours Skole, hvor eleverne har fået henholdsvis 8,8 og 8,7 i karaktergennemsnit. På fjerde- og femtepladsen ligger Romalt Friskole og Mellerup Fri- og Efterskole.

Først på sjettepladsen finder man en kommunalt drevet folkeskole. Her ligger Munkholmskolen i Stevnstrup med et karaktergennemsnit i de obligatoriske prøver på 7,7.

Artiklen fortsætter under faktaboksen

Fakta: Karaktergennemsnit for 9. klassernes eksamener

Assentoftskolen: 7,6
Blicherskolen: 6,7
C. la Cours Skole: 8,7
Forberedelsesskolen: 9,0
Fårup Skole: 6,6
Grønhøjskolen: 6,0
Hornbæk Skole: 7,2
Korshøjskolen: 6,7
Langå Skole: 7,6
Mellerup Fri- og Efterskole: 8,1
Munkholmskolen: 7,7
Nørrevangsskolen: 6,7
Randers Friskole: 6,1
Randers Lille Skole: 7,3
Randers Realskole: 8,8
Rismølleskolen: 6,5
Romalt Friskole: 8,5
Tirsdalens Skole: 6,9
Vestervangsskolen: 7,4
Randers Kommune gennemsnit: 7,0
Landsgennemsnit: 7,7

Består to nøgle-fag

På ingen af de nævnte seks skoler er der elever, der ikke har bestået dansk og matematik.

Sådan ser billedet dog ikke ud alle steder. På halvdelen af skolerne i Randers Kommune er der nogle 9. klasse-elever, der ikke har bestået dansk og matematik. Det er dog ikke mange, der er tale om, og når man kigger på hele kommunen er det 5,3 procent af eleverne, der ikke har bestået de to fag.

På landsplan er det lidt færre der ikke består. I hele Danmark er det 4,2 procent af eleverne i 9. klasse, der ikke består dansk og matematik.

De tre skoler i Randers Kommune, hvor flest elever ikke har bestået dansk og matematik, er Tirsdalens Skole i Randers, Nørrevangsskolen i Randers og Korshøjskolen i Harridslev. Her er det henholdsvis 7,9, 7,8 og 7,1 procent af eleverne, der ikke har fået 02 i de to fag. Det betyder altså, at det stadig er over 90 procent af eleverne på de tre skoler, der består dansk og matematik.

Artiklen fortsætter under faktaboksen

Fakta: Så mange får ikke 02 i danske og matematik

Assentoftskolen: 1,4 procent
Blicherskolen: 0 procent
C. la Cours Skole: 0 procent
Forberedelsesskolen: 0 procent
Fårup Skole: 4,0 procent
Grønhøjskolen: 5,1 procent
Hornbæk Skole: 5,1 procent
Korshøjskolen: 7,1 procent
Langå Skole: 0 procent
Mellerup Fri- og Efterskole: 0 procent
Munkholmskolen: 0 procent
Nørrevangsskolen: 7,8 procent
Randers Friskole: 0 procent
Randers Lille Skole: 4,2 procent
Randers Realskole: 0 procent
Rismølleskolen: 3,9 procent
Romalt Friskole: 0 procent
Tirsdalens Skole: 7,9 procent
Vestervangsskolen: 3,9 procent
Randers Kommune gennemsnit: 7,0
Landsgennemsnit: 7,7

De scorer lavest

Hvis man kigger på hele Randers Kommune ligger karaktergennemsnittet for 9. klassernes obligatoriske prøver på 7. Det er en anelse lavere end landsgennemsnittet på 7,7.

En af de skoler, der trækker gennemsnittet i Randers Kommune ned, er Grønhøjskolen i Øster Tørslev. Det er den skole, der har fået det laveste karaktergennemsnit – det ligger på 6. Til gengæld ligger skolen hverken lavest i dansk, engelsk, matematik eller naturfag. Der er altså andre skoler, hvor gennemsnittene i de enkelte fag ligger lavere end på Grønhøjskolen.

Den næst-laveste skole på listen er Randers Friskole. Her ligger karaktergennemsnittet på 6,1. Det er faktisk den eneste fri- og privatskole, der ligger i den laveste halvdel, når det kommer til 9. klassernes eksamenskarakterer. Skolen har den laveste gennemsnitskarakter i både dansk og matematik – men ligger til gengæld i top fire, når det kommer til engelsk.

Og så er der ikke nogen elever på Randers Friskole, der ikke består dansk og matematik.