Strømmen blev afbrudt med brugere i vandet i onsdags. Regningerne er ikke blevet betalt, derfor lukker Handicapcentret Kronjylland – for altid, siger Lars Pedersen, efter 34 års kamp.

KIAN JOHANSEN

»Vi har ikke kunnet betale regningerne det sidste stykke tid, så på den måde er det ok, at Verdo valgte at slukke for strømmen, selvom det blev lidt bøvlet for vores brugere der var i vandet. De kunne heller ikke få et bad bagefter,« siger Lars Pedersen, der i 34 år har stået i spidsen for varmtvandsbassinerne i Stevnstrup.

Onsdag formiddag blev der slukket for strømmen.

»Nu er det slut,« erklærer 71-årige Lars Pedersen, der sammen med konen Marianne og af og til med hjælp fra børnene ser sit livsværk blive lukket helt ned.

Ikke flere handicappede eller babysvømmere med deres forældre, der kan træne i det 37 grader varme vand, få kaffe fra kanden og spise medbragt kage bagefter i kantinen og hygge sig i de næsten hjemlige omgivelser i Kronjyllands Handicapcenter med påskepynt til påske, julens pynt i december og julekonkurrencer, æbleskiver og hjertevarme.

»Det vil altid nage mig, at det skete på den her måde. Det var det værst tænkelige scenarie. Brugerne har ringet og grædt sammen med os hele formiddagen. Det er nok det mest hjerteskærende i det hele,« fortæller Lars Pedersen, der forventer, at Verdo eller andre kreditorer nu vil begære den selvejende svømmehal konkurs. Personligt gør han ikke mere.

Forfald og regninger

»Det bliver så pissekoldt nu, især med den frost. Jeg fik en smed til at lukke for vandet, så det ikke frostsprænger, men det bliver nok det sidste jeg gør. Jeg lover dig, jeg har gjort alt det jeg kunne,« sukker Lars Pedersen, der selv har siddet i kørestol siden 2017.

På grund af koldbrand i begge fødder fik Lars Pedersen fjernet begge underben på mindre end et år.

Det har været op ad bakke for handicapcentret, der i mange år langsomt har været i forfald med frønnet træ der har skreget på maling, samt utidssvarende og dyr opvarmning af bassinerne, der ifølge Lars Pedersen fik det sidste skub ud over kanten med krigen i Ukraine og de stigende energipriser.

»Elregningen steg fra 18.000 kroner til 35.000 om måneden og seks tons brændselspiller steg fra 12.000 til 45.000 kroner og det har efterladt et blødende sår,« sukker Lars Pedersen, der i den grad har ofret sig for sit livsværk.

Naiv eller godhjertet?

I 2015 åbnede Water & Welness og trak dermed en del af termotæppet væk under handicapcentret. Politikerne gjorde det med åbne øjne, selvom mange erkender, at handicapcentrets trygge rammer kan noget, for især de mest sårbare handicappede, der uforstyrret for nysgerrige blikke, kunne lave øvelser i det altid varme vand.

Nu er det slut med gratis tivoli-ture til de handicappede og handicapfestivalen, der hvert år fik masser af handicappede borgere i festhumør til tonerne af Kandis og de andre dansktoppere.

»Jeg har måske været naiv. Jeg troede vi kunne klare det. Vi omlagde lån, jeg gik på efterløn som 63-årig for at spare en lønning væk og vi har altid lavet en masse arrangementer for at brande os og tjene lidt til driften. Jeg burde nok have stoppet for længe siden. Men hvor skulle vores brugere så gå hen?«

Lars Pedersen lader spørgsmålet hænge i luften.