Ansat i konkursramte BMG fra Randers er sigtet for over 250 tilfælde af manipulationer i regnskaber. Han nægter sig skyldig.

Citathistorie: AgriWatch

En tidligere ledende medarbejder i det kollapsede kornselskab BMG er blevet sigtet for at have bedraget kunder og manipuleret regnskaber i hele 254 tilfælde.

Det samlede beløb for bedrageri er ifølge politiets sigtelse over 200 millioner kroner.

Det viser en aktindsigt i en retsmødebegæring til Retten i Randers, som AgriWatch har fået.

Heri fremgår det, at Østjyllands Politi har sigtet den tidligere medarbejder for at have manipuleret i regnskaberne helt tilbage fra 2011 og frem til selskabets kollaps og konkurs i 2019.

Derudover har man sigtet ham for bedrageri af særlig grov beskaffenhed i hele 278 tilfælde – hvor et mindre antal dog forventes at udgå, så man formentlig ender på lige over 250 tilfælde.

Største tab i den forbindelse led bankforbindelsen Spar Nord, der havde udlånt 46,5 millioner kroner til BMG.

Men også en lang række landmænd og andre samhandelspartnere fik en grim forskrækkelse, da selskabet gik konkurs i 2019 som direkte følge af, at manipulationerne kom frem.

Stor sag

Med så stort et samlet beløb for bedrageri er sagen blandt de absolut større herhjemme. I sigtelsen for groft bedrageri er der anvendt en paragraf, der giver mulighed for at udvide straframmen fra seks år og helt op til otte års fængsel alene for det anklagepunkt.

Retten har nu berammet sagen til et forberedende retsmøde 1. september i Randers.

Ifølge forsvarer Kåre Pihlmann vil det dog blive en kort forhandling.

»Når der er indkaldt til et forberedende retsmøde, er det, fordi anklageren vil forsøge at køre det som en tilståelsessag. Det bliver der ikke tale om her. Min klient nægter sig skyldig,« siger han til AgriWatch.

Rod i regnskabet

Ud over de flere hundrede tilfælde af bedrageri er medarbejderen også sigtet for at have overtrådt straffelovens paragraf 302, stykke et og fire om grov regnskabsuorden.

Her er strafferammen op til et år og seks måneders fængsel. I det sidste regnskab, der blev aflagt for 2017, fremgik egenkapitalen til at være 14,6 millioner kroner.

I virkeligheden ville den – hvis ikke bøgerne var sminket – have været negativ med 57 millioner kroner, fremgår det af sigtelsen, som AgriWatch har set.