Første spadestik bliver taget 24. oktober, og det nye Justesens Plæne ventes at stå klar i juni 2024. 

Om mindre end et år vil Justesens Plæne være omdannet til et nyt bynært naturområde, der samtidig får en vigtig funktion i den fremtidige beskyttelse af Randers by mod stormflod.

Og der bliver noget at glæde sig til for byens borgere og gæster.

»Jeg ser frem til, at vi nu kommer i gang med anlægsarbejdet på Justesens Plæne. Vi gør området mere attraktivt, så det bliver et oplagt udflugtsmål på kanten mellem by og natur. Det bliver et sted alle kan bruge – uanset om man vil prøve det nye område til leg og bevægelse eller bare gerne vil slappe af og opholde sig ved vandet. Samtidig bygger vi et nyt dige, så Justesens Plæne i fremtiden også kan være med til at beskytte Randers by mod stormflod,« siger borgmester Torben Hansen (S) i en pressemeddelelse.

Grønt mødested

Konkret går forvandlingen af Justesens Plæne ud på at etablere et grønt dige, der på sigt bindes sammen med resten af Klimabåndet til en sammenhængende højvandsbeskyttelse gennem Randers midtby.

Derudover vil der blive bygget et åbent madpakkehus og et område til leg og bevægelse i naturmaterialer. En del af græsplænen afløses af græsser og blomstrende urter, der vokser vildt, og langs diget kommer staudebede med hjemmehørende arter. Der kommer også ny stensætning i åbrinken, så tidevandet kan opleves, og en buet træbro med mulighed for ophold ved vandet.

Endelig bliver der etableret et ankomstområde med toiletbygning og cykelparkering.

Artiklen fortsætter efter faktaboksen

FAKTA: Diget ved Justesens Plæne

– Et 300 meter langt dige med en højde på op til halvanden meter etableres langs plænen for at værne mod oversvømmelser. Det sker i løbet af et års tid
– Justesens Plæne udvikles, så den bliver endnu mere attraktiv som bynært naturområde, der tilbyder aktiviteter og ophold til en bred målgruppe
– Det betyder pladser til leg og ophold, et madpakkehus, et såkaldt bevægelsesområde, der skal opføres i naturmaterialer, en toiletbygning og cykelparkering. Der vil være plads til gåture på diget og et koncertområde, en sansehave og muligheden for at grille
– Projektet er sat til at koste 15 millioner kroner. Randers Kommune har fået støtte til projektet af Nordea Fonden

Ud over de fysiske ændringer vil Justesens Plæne fremover blive et sted med mere naturformidling, så både børn og voksne kan komme og opleve og lære om naturen.

Oprindelig var det desuden planen, at Vandmiljø Randers skulle etablere en pumpestation på stedet, men Vandmiljø Randers har valgt at udskyde etableringen til et senere tidspunkt.

Klar til sommer

Randers Byråd har afsat 15 millioner kroner til forvandlingen af Justesens Plæne, og derudover støtter Nordea Fonden projektet med 1 million kroner fra fondens ‘Her gror vi’- pulje. Pengene fra Nordea Fonden vil blandt andet gå til naturformidlingsaktiviteter, bevægelsesområdet og toiletbygningen.

Opgaven med at omdanne den centrale plads til et bynært naturområde, der samtidig skal beskytte byen mod stormflod i fremtiden, har været i udbud. Og det bliver anlægsgartner OKNygaard, der kommer til at stå for forvandlingen. Under arbejdet vil dele af Justesens Plæne være afspærret, og efter planen er det nye Justesens Plæne klar til brug inden juni næste år.

Første spadestik bliver taget 24. oktober, hvor alle interesserede er velkomne.

gs