På trods af et truende jordskred i baghaven lever drømmen om at være selvstændig for Alexander Askov Svensson fra Ølst.

December 2023. Den måned var nok den mest begivenhedsrige i 35-årige Alexander Askov Svenssons liv. Ikke nok med han kastede sig ud i at være selvstændig murer for første gang, så udviklede et jordskred sig dramatisk få 100 meter fra hans hjem.

Alexander Askov Svensson bor nemlig i den efterhånden landskendte landsby Ølst, men da han 1. december tog beslutningen om at gå fuldtid med sin mangeårige drøm om at være selvstændig, havde han ingen idé om, at hans hjembys skæbne skulle få så stor betydning for forretningsdrømmens spæde start.

Pludselig skulle mureren nemlig ikke kun koncentrere sig om regnskaber, kundebesøg og markedsføring, men også om fremtiden for hjemmet, familien og landsbylivet.

»Jeg kunne ikke 100 procent fokusere på virksomheden og på at få den startet op. Jeg skulle også forholde mig til at bo klos op ad potentielt danmarkshistoriens største miljøkatastrofe,« fortæller Alexander Askov Svensson.

Han har specialiseret sig i microcement, der de senere år er blevet mere og mere populært. Pressefoto

12 medier på en måned

I forvejen var livet som selvstændig i firmaet AS Murer & Microcement uvant.

»Det havde jeg jo aldrig prøvet før. Jeg havde drømt om det, siden jeg blev udlært i 2009, men alligevel var alt helt nyt. At man så samtidig skal forholde sig til en miljøkatastrofe, det er ikke nemt,« siger Alexander Askov Svensson.

Både Alexander Askov Svensson og konen Anne Askov Svensson besluttede sig hurtigt for at stå til rådighed for medierne i sagen om jordskredet ved Ølst, som var startet hos virksomheden Nordic Waste.

Også selvom de nu begge er selvstændige, og tiden hos pressen gik ud over forretningen.

»Jeg tror, at jeg talte med 12 forskellige medier på én måned, men jeg fandt det nødvendigt. Det var vigtigt for mig at belyse, hvor uretfærdigt vi føler os behandlet af myndighederne. Hvis jeg ikke råbte op, hvem skulle så gøre det?«

Det gik af gode grunde ud over opstarten af AS Murer & Microcement.

Busruten nedlagt

Og den 16. december blev flere veje tæt på familiens hjem i Ølst så også spærret af. Hvilket ikke ligefrem gjorde betingelserne for en glat opstart bedre.

»Pludselig kom der også helt lavpraktiske udfordringer. Ud over jeg skulle forsøge at passe kunderne og stå til rådighed for medier, så skulle jeg også lege chauffør for min ældste søn, der går i skole i Randers. For busruten var nedlagt. Der var simpelthen ikke nok timer i døgnet i den periode,« forklarer mureren.

Alligevel var han ikke til at slå ud, og i takt med at situationen omkring jordskredet har stabiliseret sig, har AS Murer & Microcement også fået mere medvind.

Og netop firmaet er ikke et helt almindeligt murerfirma, for selvom Alexander Askov Svensson da også tilbyder godt gammeldags gedigent murerarbejde, så brænder han for microcement, der de senere år er blevet mere og mere populært i Danmark, og i efteråret kastede mureren fra Ølst sig ud af blive kyndig udi at håndtere produktet.

»Der blev jeg certificeret inden for det, og blev enig med mig selv om, at det var noget, jeg skulle gøre karriere i. Det har jeg ikke fortrudt,« slår Alexander Askov Svensson fast.

Det særlige ved microcement er ifølge ham, at det kan bruges oven på eksisterende fliser. Og også i baderum hvor det er vandtæt.

»Det er dermed miljøvenligt, fordi man så ikke skal pille fliser ned, pudse op og vådrumssikre igen,« mener Alexander Askov Svensson.

Nu håber han bare på, at mange andre får øjnene op for produktet og dets fordele.