Selvom forældregruppen ønskede, at børnehaven kørte videre, så anbefalede både forvaltning, medarbejdere og ledelse en lukning. Den anbefaling fulgte udvalgspolitikerne.

AF CECILIE BISGAARD

Politikerne i Børne- og Familieudvalget har valgt at indstille Fussingø Naturbørnehave og Naturbussen til lukning pr. 1. august.

Efter en række sager i medierne, hvor forældre blandt andet har fortalt om vold mellem børnene, og et skærpet tilsyn, som børnehaven har været under siden sidste sommer, bad udvalgspolitikerne den kommunale forvaltning om at undersøge børnehaven til bunds og komme med en anbefaling af, om børnehaven kunne køre videre, eller om det var bedre at lukke den.

På seneste møde i udvalget fremlagde forvaltningen deres konklusion: de mente børnehaven skulle lukkes.

Årsagen er, at ”de nødvendige vilkår for at drive et tilstrækkeligt pædagogisk og økonomisk bæredygtigt dagtilbud ikke er til stede”. Den anbefaling fulgte politikerne, og et enigt udvalg stemte altså for lukning fra 1. august.

Artiklen fortsætter under faktaboksen

FAKTA: Her kommer børnene fra

Pr. 1. marts gik der 12 børn i Fussingø Naturbørnehave og Naturbussen:
Tre børn bor i Hornbæk Skoles distrikt
Et barn bor i Bjerregrav Skoles distrikt
Et barn bor i Fårup Skoles distrikt
Fire børn bor i Vestervangsskolens distrikt
Et barn bor i Hobrovejens Skoles distrikt
Et barn bor i Nørrevangsskolens distrikt
Og et enkelt barn bor i Søndermarkskolens distrikt, hvor barnet skal starte i skole til august

Børnehaven lukkes ned pr. 1. august, hvis beslutningen også godkendes i byrådet.

Kilde: Randers Kommune

»Vi tror, børnene vil have det bedre i nogle andre institutioner. Det lave børnetal gør det svært for pædagogerne lave de ting, der skal laves, så børnene skaber relationer, lærer og udvikler sig. Det er svært bemandingsmæssigt især i ydertimerne, når man er en lille enhed. Det er svært at få det til at hænge sammen økonomisk,« siger Mogens Nyholm (RV), der er formand for Børne- og Familieudvalget.

Selvom et enigt udvalg har indstillet børnehaven til lukning, skal sagens først vedtaget i byrådet, før det er helt sikkert, at børnehaven lukker.

Personale og ledelse vil lukke

I forbindelse med undersøgelse af Fussingø Naturbørnehave og Naturbussen har forvaltningen både snakket med forældre, personale og ledelse.

Personalet pegede blandt andet på, at det lave antal af børn (12 børn pr. 1. marts – kapaciteten er 50) er en udfordring, da det kan være svært at danne relationer. Derudover skal der åbnes og lukkes på to lokationer – i Fussingø og Naturbussen, der kører til og fra Børnehuset Hørhaven, der ligger i Vangdalen i Randers – hvilket også giver udfordringer.

Ledelsen pegede på de samme ting – det pædagogiske arbejde er svært at udføre tilfredsstillende, og økonomien hænger ikke sammen. Derudover beskrev de et ”sårbart og krævende arbejdsmiljø”, hvilket bekymrede ledelsen i forhold til at kunne fastholde medarbejdere.

»Beslutningen har været flere år undervejs. For nogle år siden, da vi besluttede, at Naturbussen skulle hente børn fra Randers og køre dem til Fussingø, snakkede vi også om at lukke børnehaven,« fortæller Mogens Nyholm.

Forældre ønsker bevarelse

Så selvom personale og ledelse mente, det var svært at drive en daginstitutioner under de nuværende betingelser – og ligefrem selv hældte til en lukning – så har forældrene haft en helt andet oplevelse. Og et helt andet ønske.

De ville nemlig gerne bevare Fussingø Naturbørnehave og Naturbussen.

I et referat fra et møde mellem forvaltningen og forældregruppen står der nemlig, at ”samtlige forældre sender deres børn trygt afsted hver dag til Fussingø og Naturbussen, og de er af den faste overbevisning, at det er et godt tilbud”.

Der står også, at forældrene ikke kan genkende synspunktet om, at personalet ikke skulle gøre det godt nok. De oplever, at personalet ”knokler hver eneste dag for at give børnene den bedste oplevelse og dag i børnehaven”.

Hvad vil du sige til de forældre, der var imod lukningen af Fussingø Naturbørnehave?

»Jeg er glad for, at forældrene aldrig har været utrygge. Naturbørnehaver er et godt koncept, og personligt er jeg ked af, at det er endt sådan her, men der er mange grunde til, at vi har vendt tomlen ned i stedet for op. Vi har taget det valg, vi mener, er bedst for børnene,« siger Mogens Nyholm og fortsætter:

»Vi har bedt forvaltningen om at hjælpe forældrene så godt som muligt med at finde nye institutioner. Hvis der er nogle, der er gode kammerater, så forsøger de at få dem samme sted hen. De gør alt, hvad de kan, for at skabe en god, glidende overgang for børnenes og forældrenes skyld.«

Lokaler uden børnehave

Lokalerne, som Fussingø Naturbørnehave holder til i, er ejet af Naturstyrelsen, og der er et års opsigelse på lejemålet. Man vil først opsige lokalerne pr. 1. august, og derfor vil Randers Kommune have stedet til rådighed frem til august 2025.

»Nu overvejer vi, om lokalerne kan bruges af andre børnehaver en gang imellem. Det er nogle fantastisk lokaler, så det har vi sagt, at vi gerne vil have en sag på,« siger udvalgsformanden.

Som sagt skal lukningen af Fussingø Naturbørnehave og Naturbussen også vedtages i byrådssalen, før den er gældende.