Regeringen iværksætter uvildig advokatundersøgelse af Randers Kommunes myndighedsbehandling af Nordic Waste.

Regeringen giver dispensation til lån på 375 millioner kroner til Randers Kommune efter jordskreddet ved Nordic Waste.

Det oplyser Miljøministeriet.

Pengene skal gå til oprydning og genopretning efter det store jordskred, der har skabt miljøudfordringer og en presset økonomi for kommunen.

»Med dispensationen til lånet giver regeringen en hjælpende hånd til Randers Kommune og til det arbejde, der fortsat pågår med at afværge og genoprette skaderne efter jordskreddet i Ølst,« siger miljøminister Magnus Heunicke (S) i en pressemeddelelse.

Lånet bliver bevilget ud over de allerede tildelte knap 150 millioner kroner, som et bredt flertal i Folketinget vedtog i marts.

Artiklen fortsætter under billedet

Miljøminister Magnus Heunicke besøgte tidligere på året selv Nordic Wastes arealer ved Ølst, hvor han lovede at hjælpe med penge, så børn og ældre ikke blev ramt i Randers Kommune. Det løfte holdt en måned. Arkivfoto

Lånet kan blive nedsat

Randers Kommune har kraftigt appelleret om hjælp fra staten.

Oprydningen efter ødelæggelserne ved den lille by Ølst vil kunne true med at tømme kommunekassen fuldkommen, har borgmesteren og kommunaldirektøren argumenteret.

Med lånet opfyldes kommunens akutte behov for likviditet, siger borgmester Torben Hansen (S) til Ritzau.

»Der er ingen tvivl om, at den suverænt bedste løsning er, at forureneren betaler. Det går både kommunen og staten efter. Men det kan godt tage et stykke tid, og vi har behov for mellemfinansiering undervejs. Det får vi nu,« siger han.

Hvis kommunen får tilbagebetalt midler fra Nordic Waste-konkursboet, vil lånet blive nedsat tilsvarende, oplyser Miljøministeriet.

Artiklen fortsætter under billedet

Borgmester Torben Hansen (S) er ikke nervøs for, at Randers Kommune skal undersøges i Nordic Waste-sagen. Arkivfoto

Undersøger kommunens ansvar

Sideløbende med lånet iværksætter regeringen en uvildig advokatundersøgelse af Randers Kommune. Her skal det undersøges, om kommunen har begået fejl eller forsømmelser i myndighedsbehandlingen.

Kommunens løbende tilsyn med Nordic Waste og virksomhedens behandling af de store mængder jord har været under kritisk dækning. Eksperter har kritiseret, at Randers Kommune ikke har kontrolleret og håndhævet miljøkrav over for virksomheden. Det kan have været medvirkende til, at virksomheden opbevarede for meget jord, i forhold til hvad der er ansvarligt.

»Vi skal til bunds i sagen om, hvad der gik forud for jordskreddet i Ølst, så vi sikrer, det ikke sker igen. Vi skal have undersøgt, om kommunen har levet op til deres myndighedsansvar,« siger Magnus Heunicke i pressemeddelelsen og fortsætter:

»Samtidig skal der laves en grundig gennemgang af lovgivningen, så vi sikrer, at reglerne virker, som de skal.«

Borgmester er ikke bekymret

Hos Randers Kommune er meldingen, at man vil bistå undersøgelsen så godt som muligt.

»Det er vigtigt, at vi får afdækket så meget som muligt og samtidig set på, hvad man skal gøre for at undgå den her slags fremover,« siger borgmester Torben Hansen.

Tidligere har kommunen selv fået foretaget en redegørelse, hvor konklusion lød, at ansvaret for jordskreddet alene lå hos Nordic Waste.

Er du bekymret for, at der kommer en undersøgelse fra statens side?

»Nej, det er jeg absolut ikke. Jeg sover roligt om natten i forhold til Randers Kommunes ansvar,« siger Torben Hansen.

/ritzau/