I løbet af de små to timer, som forestillingen ’Sven fra Randers’ varer, er der som publikum tid til både at grine og være eftertænksom. Dette års festuge-forestilling på Randers Teater kan desuden til tider opfattes provokerende – helt i hovedpersonens ånd

 

I samarbejde med Randers Kunstmuseum har teateret skabt et nyskabende og storslået musikalsk drama om billedkunstner Sven Dalsgaard. Han var international anerkendt, men mødte aldrig almen forståelse i sin hjemby, Randers. Folkedomstolen var imod ham, og det bliver i den grad illustreret på teaterscenen. Forestillingen er et stykke professionelt produceret fiktion, der bygger på virkelighedens beskrivelser – blandt andet fra Sven Dalsgaards originale dagbogs fortegnelser.

Publikum møder Sven på Randers Centralsygehus i 1999 kort før hans død, hvor han ser tilbage på livet. Vi bliver bragt igennem Svens kampe med sit indre jeg. Derfor er rollen som Sven også delt mellem to skuespillere, der er på scenen samtidig. Det er med til at blotte Svens usikkerhed og søgen efter ikke kun at have succes som kunster, men også at have succes som menneske. Det bliver gjort med en visuel flot forestilling, hvor der er mange flyvende og elegante sceneskift, der får fortællingen til at glide i et elegant flow.

Undervejs er der flere referencer til Dalgaards værker – heriblandt ’Pigen i Gudenåen’ og ’Nøglen’, der begge kan opleves som skulpturer i dagens byrum. Det kan være en god ide at få et lille kendskab til nogle af disse værker inden du ser forestillingen, men det er ikke en forudsætning for at forstå handlingen. Et par centrale steder i forestillingen, er der interaktion med publikum, men mere skal vi ikke røbe. Man skal jo nødig lave det, der er på nudansk kaldes ”at spoile”.

 

Kombineres med to udstillinger

’Sven fra Randers’ er den største festuge-forestilling, som Randers Teater nogensinde har sat op. Flere skuespillere, musikere og et kor indtager scenen. Musik, skuespil, lyde og sange skaber en helhed i fortællingen. Det er godt hjulpet på vej af en scenografi, der bringer os helt ind hjertet af Dalsgaards univers. I anledningen af Randers Festuge foldes dette univers både ud på de skrå brædder og på hele to forskellige udstillinger.

På Randers Kunstmuseum kan du frem til midten af november besøge særudstillingen ’Efterskrift’ med udgangspunkt i museets store Sven Dalsgaard-samling. Derudover kan du opleve hans eget efterskrift, hvor Dalsgaard ser tilbage på sin livsrejse og skaber sin egen biografi i olie på lærred og akvarel. Hos Cykelbørsen på Vestervold kan du frem til den 18. september blandt andet dykke ned i nogle af de digte, som han har skrevet. Udstillinger og teaterforestilling danner en treenighed, der samlet set giver en bedre forståelse for den verdensberømte Randers-kunstner. Uanset om du i forvejen har kendskab til Dalsgaard eller ej, så er der en helt særlig oplevelse i vente med denne nyskabende kobling mellem kunst og teater. Samtidig kan det være en anledning til at filosofere over nogle af de essentielle spørgsmål her i livet.