12-årig Kronjylland-knægt Europamester i speedway

 

12-årige Mikkel Andersen, bosiddende på Horsens-egnen, men i speedway medlem af Kronjyllands Speeway Club i Randers, skrev historie, da han i polske Gdansk som den yngste kører nogensinde for alvor lagde sig i far Brians baghjul og sikrede sig Europamesterskabet i 85 cc-klassen – og gjorde det på imponerende vis med maksimumpoint efter fem heatsejre.

Aldersgrænsen for at kunne deltage ved EM er 12 år, og det blev Mikkkel i foråret.

Mikkel har ikke evnerne med gashåndtaget fra nogen fremmed, for farmand er nemlig den tidligere professionelle Brian Andersen, der også startede karrieren som 12-årig og i tidernes morgen repræsenterede Randers og som 20-årig – 1991 – blev verdensmester individuelt for juniorer og vandt to danske mesterskaber individuelt (1995 og 1999).

I karrieren I engelsk speedway var han i 2001 med til at vinde det engelske mesterskab til arbejdsgiveren Oxford.

I dansk speedway repræsenterede han fra starten Fredericia, der i 1983 udlånte ham til Randers. Siden repræsenterede han Fjelsted.

 

Op til Mikkel

Med far Brian i ryttergården og med i det daglige har Mikkel gode betingelser i det videre race mod medaljeskamlerne senere i karrieren.

”Jeg kan hjælpe med kørestil og med at trimme cyklerne, men det er altså Mikkel, der skal udføre arbejdet,” siger far Brian om sønnen, der har det sværeste job med at suse først over målstregen.

Men i det hårde game har Mikkel noget uvurderligt. Siger far Brian.

”Han har et vinderinstinkt. Han vil ikke tabe. Det er kendetegnende for hele familien, Vi vil – helst – ikke tabe i noget som helst. Ligegyldigt, hvad det så end er,” erkender Brian Andersen, der er udmærket klar over, at Mikkel Andersens navn nu er registreret overalt i international speedway. Hans EM-sejr i Gdansk var ganske enkelt imponerende, men der måtte arbejdes for guldet.

”Han gjorde det godt og var godt kørende, men både i første og fjerde heat måtte han ud at overhale,” som Brian formulerer forløbet af de to heats, hvor Mikkel ikke kom først afsted fra start.

Mikkel Andersen vandt med maksimumpoint, men måtte kæmpe for guldet.

Villads Nagel fra Glumsø var værste konkurrent, og ham stod Mikkel overfor i fjerde heat – heatet, alle regnede for altafgørende for guldets placering.

Villads Nagel kom bedst fra start og var næsten en langside foran Mikkel, der på det tidspunkt ikke lignede en kommende Europa-mester.

Men Mikkel gav ikke op og kørte virkelig sin chance.

Og fik belønningen.

”For at få mere fart arbejdede han helt ude i belægningen, og det gav gevinst, for allerede efter to omgange kørte han forbi V illads og slog ham med en god afstand,” fortæller Brian Andersen..

Nagel blev toer, mens tyske Hannah Grünwald, der tidligere har kørt for Kronjyllands Speedway Club, besatte tredjepladsen.,

 

Meget skal flaske sig

Brian Andersen er meget ydmyg overfor situationen og tager den øjeblikkelige succes med ro.

”Det tegner godt, men der er altså meget, der skal flaske sig for at være med på højeste niveau. Mikkel skal først og fremmest undgå skader, og der er jo også økonomi med i det her. Vi har p.t. gode sponsorer, men det bliver dyrere og dyrere med tiden. Og meget dyrt, hvis det for alvor gælder noget,” siger Brian Andersen mn fremtidsmulighederne.

Mikkel hat evnerne og grejet og en førsteklasses hjælper i far Brian.

Så må man vare håbe, de finder økonomien til at være med der, hvor det er allersjovest – der, hvor både far og søn vil nyde at være med.