Det var egentlig ikke meningen, at hun skulle gennemføre flere ironman-løb. Hun ville bare lige have et mere med, hvor det gik bedre end sidst. Og så kvalificerede hun sig til verdensmesterskabet.

AF CECILIE BISGAARD

For fem måneder siden fødte 28-årige Louise Hede Jensen sin datter Ingeborg. Til oktober – dagen før pigen fylder ni måneder – skal Louise gennemføre en ironman på Hawaii. Og det er ikke hvilken som helst ironman. Louise har nemlig kvalificeret sig til VM i ironman for amatører.

I dag bor Louise Hede Jensen i et hus i Vorup sammen med sin mand Rasmus og deres datter Ingeborg, men det hele startede, før hun flyttede til byen og startede i Randers Freja Triathlon.

»Jeg havde svømmet som barn, og på det tidspunkt var jeg begyndt at løbe ligesom alle andre, så jeg tænkte, at nu manglede jeg bare en cykel, så jeg købte en billigt,« fortæller hun.

FAKTA: En ironman

En ironman er en distance inden for sportsgrenen triatlon.
En ironman består af 3,8 kilometer svømning og 180 kilometer cykling, der afsluttes af et klassisk maraton på 42,2 kilometer.

Og sådan begyndte hun at træne selv.

»Men jeg blev aldrig rigtig godt til det. Min første halve ironman klarede jeg på seks timer og 40 minutter.«

Stort potentiale

Da Louise Hede Jensen var færdig med at studere i Aalborg, fik hun job i Randers. Hendes forældre boede i Sydjylland, og da der var lidt langt at køre for at besøge dem, hvis hun blev boende i Nordjylland, valgte hun for lidt over fire år siden at flytte til Randers.

»Jeg fandt en billig lejlighed, og jeg tænkte, at jeg kunne altid flytte igen, hvis det var,« griner hun.

I den forbindelse fik hun meldt sig ind i den lokale triatlonklub.

»Klubben har givet mig et netværk. Foreningslivet har været med til at til at fastholde mig. Og så mødte jeg min mand i klubben,« siger hun.

I 2019 løb Louise Hede Jensen sin første ironman som medlem af Randers Freja Triathlon. Det skete i København.

»Bagefter kom klubbens cheftræner over og sagde til mig, at hvis jeg ville, så kunne jeg nok godt komme til Hawaii (til verdensmesterskabet, red.) inden for et par år. Jeg tænkte bare ’ja, det er godt med dig’,« fortæller hun.

Et års hårdt arbejde

Selvom Louise Hede Jensen dengang ikke troede på cheftræneren, kløede hun alligevel på.

»Det var en pæn debut, så der gik det nok op for mig, at hvis jeg gjorde det rigtigt, kunne jeg helt klart blive meget bedre,« siger hun.

Så selvom det egentlig ikke var meningen, at hun nogensinde ville køre en fuld ironman igen, fik hun altså blod på tanden.

Hvorfor skal man træne op til og gennemføre en ironman?

»Det kan presse en helt ud over grænsen. Det udvikler en mentalt. Det flytter barrierer, og det kan man bruge andre steder,« siger triatlet Louise Hede Jensen og fortsætter:
»Det er et fedt fællesskab, og man får mulighed for at udfordre sig selv, uanset hvilket niveau man er på. Jeg hadede at cykle, men nu elsker jeg det.«

»Jeg kunne mærke, at jeg kom i bedre form, da jeg fik en ny træner. Jeg fik lyst til at tage en ironman mere for at gøre det bedre end i København, så min træner lavede en træningsplan på et år. Jeg havde allerede rykket mig, siden jeg startede i klubben, men den plan rykkede helt vildt,« fortæller triatleten.

Sammen arbejde de på, at Louise Hede Jensen kunne gennemføre en ironman i Hamborg i sin bedste tid nogensinde. Og det gjorde hun.

Ville have et trofæ

Til ironman-stævner bliver alle deltagerne ikke sendt afsted samtidig – heller ikke selvom de hører til i samme aldersgruppe og er i direkte konkurrence med hinanden. I stedet bliver de sendt af sted sammen med dem, som de svømmer cirka lige så hurtigt som. For at holde styr på alle de forskellige tider kan man følge med undervejs på en app.

På appen kan man se, hvordan den enkelte atlet klarer sig i forhold til andre atleter, der måske allerede er kommet i mål. Man kan nemlig følge med i mellemtider undervejs – ligesom man for eksempel kender det fra enkeltstarter i Tour de France.

Ironman-stævnet i Hamborg fandt sted i 2021. Med sig havde Louise Hede Jensen sin mand Rasmus og sine forældre. Forældrene var mest med for at heppe, men det var Rasmus’ opgave at køre rundt langs ruten for at stå forskellige aftalte steder, så Louise kunne få sine mellemtider at vide.

»Da jeg kom op fra vandet, lå jeg nummer fem eller seks. Da jeg var færdig på cyklen, lå jeg nummer to, og da jeg ikke havde løbet ret langt lå jeg nummer et i min aldersgruppe,« siger hun og fortsætter:

»Da jeg fik at vide, at jeg lå nummer to, tænkte jeg, at jeg ikke skulle falde længere ned end tredjepladsen, for jeg ville gerne have et trofæ med hjem. Da jeg lå nummer et, tænkte jeg, at der nok skulle komme en hurtigløber og overhale mig.«

Men det gjorde der ikke. Louise Hede Jensen blev den bedste kvinde i aldersgruppen 25 til 29 år.

Graviditet udsatte VM

Ironmanen i Hamborg gennemførte Louise Hede Jensen på lidt over ti timer. Den tid var så god, at hun samtidig kvalificerede sig til VM i ironman for amatører. Det var meningen, hun skulle være stillet til start i 2022.

»I april sidste år fandt jeg ud af, at jeg var gravid. Jeg skulle have kørt i oktober, og hun kom jo til i januar i år, så jeg fik udskudt kvalifikationen,« siger atleten.

Men selv med en udskudt start, har Louise Hede Jensen kun ni måneder at træne op til VM i ironman. Hun havde selvfølgelig holdt formen så meget som muligt ved lige under hele graviditeten, og allerede en uge efter fødslen satte hun sig op på sin cykel første gang. Efter en uge mere snørede hun løbeskoene.

»Jeg har hele tiden vidst, at jeg nok skulle komme i form igen. Jeg har aldrig løbet så hurtigt, som efter jeg fik Ingeborg. Med cykling er det nogenlunde det samme, men med svømning skal jeg træne noget mere,« fortæller hun.

Et barselsprojekt

At træne op til efterårets verdensmesterskab er blevet Louise Hede Jensens barselsprojekt.

»Jeg træner, når hun sover lur. Når hun er puttet, så tænder jeg babyalarmen og går ind på træningsværelset. Jeg ammer hende inden træning og efter træning. Der skal helst ikke gå mere end tre timer imellem amninger, så jeg har en deadline, når jeg sidder på cyklen. Og hun nægter at tage sutteflaske, så det skal koordineres lidt. Jeg kan ikke tage ud på længere cykelture,« siger hun og fortsætter:

»Det bliver heller ikke til så meget svømmetræning, for så skal jeg væk hjemmefra. Men lige om lidt må hun godt begynde at få mere end mælk, og så kan jeg begynde at bygge mere på. Lige nu kører jeg korte men hårde træninger.«

Louise Hede Jensen tvivler altså ikke på, at hun nok skal blive helt klart til verdensmesterskabet på Hawaii til oktober. Men det betyder ikke, at hun har noget særligt mål om placering eller tid.

»Jeg vil gerne føle, at jeg har kørt min bedste ironman ud fra vind- og vejrforholdene. Jeg vil gerne cykle flere watt end sidst. Jeg vil gerne bevise over for mig selv, at jeg kan køre bedre. Målet er at komme derned og få en god oplevelse, give den alt, hvad jeg har, og føle, at jeg er i mit livs form,« siger hun.