Han er stædig, pligtopfyldende og ville støtte sin sklerose-ramte barndomskammerat. Nu stopper Rasmus Olufson efter fjerde forsøg.

Inden corona lammede Danmark, satte den 41-årige ekstremsportsudøver Rasmus Olufson sig et vildt mål.

Han ville svømme godt 17 kilometer tværs over Gibraltarstrædet fra Spanien til Marokko. Han ville sætte fokus på den sklerose, som hans barndomsven Thomas er hårdt ramt af.

Han har trænet sig op, lært at svømme rigtigt, tilbragt timevis i Gudenåens kolde vand og svømmet op til fem gange om ugen i Water & Wellness’ bassiner.

Svømmetræningen har han jongleret ved siden af sit fuldtidsjob som afdelingsleder af et opholdssted for udsatte unge og sin titel som alenefar for sin søn.

Tre svømmemakkere har undervejs sagt ja til at følge ham. De har alle måttet bakke ud af forskellige årsager.

Han har arbejdet ihærdigt for at nå sit mål. Og tre gange blev svømmeturen udskudt på grund af corona.

Så tæt på. Marokko ligger på den anden side. Dårligt vejr stoppede Rasmus Olufsons fjerde forsøg på at svømme godt 17 kilometer over til Afrika fra Spanien. Privatfoto

Tæt på målet

I sidste uge var han så tæt på målet. Den fjerde gang skulle det lykkedes. Sidste uge tilbragte han i det sydlige Spanien. Turen har Rasmus Olufson betalt af egen lomme.

Alle tilladelser var på plads. Et spansk firma havde hjulpet ham med tilladelser, lægebesøg og skaffet to både, der skulle følge ham. Den ene foran for at sætte retning. Den andet ved siden af ham. Alt var klar. Tilladelsen og hjælpen fra firmaet gjaldt i en uge.

Så kom opkaldet. Stående der med udsigt over Gibraltrarstrædet og kysten i Marokko fik han budskabet. Dårligt vejr og en vindstyrke på ti meter i sekundet betød aflysning.

Meget at lære

I første omgang vil Rasmus Olufson ikke fortælle om, at han måtte opgive sin kamp for at svømme over til Afrika. Det har han forsøgt fire gange, og nu har han valgt at stoppe.

Endda på et sted, hvor han kunne se over til målet i Marokko på den anden side.

Men efter en tænkepause går det op for ham, at der er så meget at lære fra de fire forsøg. Og at det ikke er en skam at give op.

For han har indsamlet 91.050 kroner til Scleroseforeningen og sat fokus på den sklerose, som hans barndomsven er hårdt ramt af.

»Det er ikke mig selv, der giver op. Det er på grund af omstændigheder, jeg ikke selv er herre over. De første tre gange var det på grund af corona, at svømmeturen blev udskudt. Nu var det så dårligt vejr og en vindstyrke på ti meter i sekundet,« siger den 41-årige ekstremsportsudøver fra Randers.

Han anerkender, at det har været hårdt mentalt at sætte sig op til svømmeturen, hver gang den er blevet udskudt.

»Jeg har altid søgt det ekstreme. Det må gerne være lidt skørt og tosset. Men de her fire-fem år har været ekstra hårde. Alligevel har jeg gjort det. Både fordi jeg ikke ville give op, men også fordi jeg har følt, at jeg skylder noget, til alle dem, der har givet penge til Scleroseforeningen på grund af mit projekt.«

Den vanvittige idé om at svømme over Gibraltarstrædet har skaffet over 91.000 kroner til Scleroseforeningen. Rasmus Olufson har haft svært ved at opgive planerne, fordi han ikke ville skuffe dem, der har støttet hans indsamling. Privatfoto

Skuffet, men en bedrift

»Det har været en udfordring at holde formen ved lige i så lang tid, særligt under corona-nedlukningen, hvor svømmehallerne var lukkede. Efter genåbningen har det handlet om stille og rolig tilvænning til vand igen for at undgå skader. Og jeg har heldigvis ikke været ramt af noget,« siger han og fortsætter:

»Jeg er skuffet lige nu. Men jeg kommer ovenpå igen. Nu skal der bruges tid på en almindelig hverdag igen. Jeg skal nyde, at jeg trods alt har præsteret en flot bedrift, der har skaffet hjælp til sklerose-ramte.«

Han har oprettet flere opslag på de sociale medier og har på den måde skaffet utallige sponsorater fra især lokale virksomheder. Alle pengene er gået til Scleroseforeningen.

Rasmus Olufson oprettede Facebook-siden ’Svøm Sclerosen Farvel’ og Instagram-profilen ’support_sclerose’, her har du kunnet følge hans kamp for at svømme over Gibraltarstrædet. Snart lukker han ned for bidrag til indsamlingen til fordel for Scleroseforeningen.